Božični prazniki so predvsem v znamenju sladkega in obdarovanja, ampak nikakor ne smemo pozabiti na dober kos mesa, ki bo krasil našo praznično mizo. 🙂 Mesna štruca za resne jedce in ljubitelje koromača. Dodaten okus doda slanina, ki poskrbi za hrustljavost.
Moram priznati, da je bila drugi dan mesna štruca še boljša. Ostanki so več kot dobrodošli za kakšen okusen sendvič. 🙂
Če niste ljubitelji koromača, ga seveda lahko nadomestite s kakšno vam ljubšo zelenjavo. Vsem tistim, ki se še vedno niste opogumili in ga poskusili, ga priporočam, ker je res special. 🙂
Sestavine:
- 2 koromača
- olivno olje
- 1 večja čebula
- 2 manjša korenčka
- 2 vejici rožmarina
- 100g naribanega sira
- 1kg mletega mesa
- 1 žlica gorčice
- 100g mletih mandljev
- 1 jajce
- sol, poper
- 6-8 rezin slanine
- 200ml jušne osnove
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Zgornji zeleni del koromača odrežemo. Koromač razrežemo na polovico ter polovičke na štiri dele.
V pekač dodamo narezan koromač ter malce olivnega olja ter soli in popra ter pečemo v pečici dobrih 30 minut. Medtem olupimo in narežemo čebulo in korenček.
Ponev pristavimo na štedilnik, dodamo korenček in čebulo ter malce olivnega olja. Na zmerni temperaturi pražimo zelenjavo dobrih 20 minut. Premešamo po potrebi.
Rožmarin (lahko uporabite zraven tudi peteršilj) nasekljamo na drobno in ga dodamo zelenjavi. Počakamo, da se zelenjava malce ohladi in že se lahko lotimo sestavljanja mesne štruce.
Čebulo in korenček premestimo v večjo skledo. Mlete mandlje, mleto mleso, gorčico stresemo v posodo k čebuli in korenčku. Dodamo jajce ter začimbe, katere smo predhodno v možnarju zdrobili. S čistimi rokami vse skupaj dobro pregnetemo ter zmešamo. Na koncu dodamo še nariban sir ter na hitro premešamo.
Maso oblikujemo v mesno štruco. Mesno štruco damo v sredino pekača. Vrh obložimo s slanino ter malce namažemo z olivnim oljem. Pokrijemo pekač z alu folijo ter pečemo 30minut.
Po 30 minutah folijo odstranimo ter v pekač vlijemo jušno osnovo, kateri sem jaz primešala tri žlice čilijeve marmelade. Pečemo vse skupaj še 45 minut.
Mesno štruco postrežemo s pečenim koromačem.
Lep božični in praznični pozdrav, KK