Rižev narastek z dodatkom kave izpod rok mojega moža. Vsekakor dobra izbira za vse ljubitelje kave in riževega narastka.
Sestavine:
- 900ml mleka
- skodelica riža (cca.250g)
- ščepec soli
- 1 jedilna žlica masla
- cca. 150ml kuhane kave
- 4 jajca
- 3-4 žlice sladkorja
Najprej pripravimo kavo, ali instant kavo ali kavo iz kafetjere. V večjo kozico vlijemo skuhano kavo, mleko s ščepcem soli in ga na zmerni temperaturi zavremo. Ko mešanica zavre, temperaturo znižamo in v kozico stresemo riž. Pri nizki temperaturi ga počasi kuhamo med 15 do 20 minut, da zrna riža nabreknejo. Med kuhanjem ga večkrat premešamo, da se riž ne sprime na dno. V riž vmešamo maslo in počakamo, da se ohladi.
Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Rumenjake skupaj s sladkorjem penasto stepemo. Iz beljakov naredimo čvrst sneg. V ohlajen riž vmešamo najprej stepene rumenjake in na koncu na rahlo še sneg. Pečico segrejemo na 180°C in pekač namastimo z maslom. Riževo maso vlijemo v pekač in pečemo 40 minut. Še topel narastek potrosimo s sladkorjem v prahu in postrežemo z marmelado.
Dober tek. 🙂