Januar je popoln mesec za tople, bogate in raznolike za jedi na žlico. Po decembrskem prenažiranju se priležejo jedi, v katerih se najde nekoliko več zelenjave in manj mesa. 🙂 Mesojedci se verjetno ne bi strinjali, ampak ta juha je tako okusna, da niti malo ne pogrešaš mesa. Zraven postrežemo mehak kruh. Če imate dovolj časa predlagam pripravo domačih bombetk s česnovim maslom. Recept najdete: TUKAJ!
| Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil. |
Za pripravo juhe je uporabljena rjava leča, lahko jo nadomestimo z zeleno lečo. Lečo pred kuhanjem vsaj za eno uro namočite v mrzlo vodo, saj se bo tako hitreje skuhala. Jo je pa treba pred kuhanjem sprati pod mrzlo vodo.
V juho sem dodala še krompir, korenček in grah. Zelenjavo lahko zamenjate po vaših željah. Prav tako začimbe. Pri nas je navada, da na koncu ze nekaj pekočnosti dodamo še ščepec čilija.

Lečina juha z zelenjavo
Sestavine
- 100 g rjave leče
- 1 x rjava čebula
- 1 x korenček
- 1 x steblo zelene
- 2 x stroka česna
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- 600 x krompirja
- 2 x korenčka
- zelenjavna jušna osnova
- 100 g graha (ali zamrznjen ali iz konzerve)
- začimbe: sol, poper, timijan, rožmarin, lovorov list
- 1 žlica kvasnih kosmičev (opcijsko)
Navodila
- Rjavo lečo namočimo v mrzlo vodo. Pred uporabo jo speremo.
- Čebulo, zeleno in korenček nasekljamo ter pražimo na zmerni temperaturi dobrih deset minut.
- V kozico stresemo nasekljana stroka česna in počakamo, da zadiši.
- Nato dodamo paradižnikov koncentrat, lovorova lista, timijan in rožmarin. Pražimo par minut, da se koncentrat nekoliko razpusti.
- V lonec stresemo narezan krompir, korenček in rjavo rečo. Zalijemo z vodo oz. zelenjavno jušno osnovo. Začinimo s soljo in poprom.
- Ko zavre pokrijemo in kuhamo dobrih 45 minut oz. toliko časa, da so vse sestavine kuhane.
- Pred koncem v posodo dodamo še zamrznjen grah in žlico kvasnih kosmičev, ki bodo juho nekoliko zgostili.
- Pred postrežbo poskusimo ali je juha dovolj začinjena. Postrežemo s kruhom.
Opombe




