Prišel je čas, da razkrijem svojega najljubšega kuharja, in sicer je to Jamie Oliver. Ne glede na to kolikor kuharskih oddaj pogledam, koliko novih kuharjev svetovnega kova se vsak mesec pojavi v javnosti je Jamie zame še vedno najboljši, faca, odličen kuhar. Moja domača knjižnica obsega kar nekaj njegovih knjig, od Jamiejevo ministrvo za prehrano, Comfort food, 15 minutni obroki, 30 minutni obroki… Ker se spodobi in je pravično glede na to, da zaseda prvo mesto v mojem kuharskem srcu, da mu podarimo celoten mesec. 🙂 Tako, da v tem mesecu bo moj blogec poln njegovih receptov, idej, zamisli… Jaz sem navdušena in upam, da ste tudi vi moji zvesti bralci. 🙂
Kot prvi recept, ki ga predstavljam so mesne kroglice in špageti. Nanje imam posebne spomine, saj predstavljajo prvo jed, ki sma jo s fantom skuhala skupaj pred dobrimi petimi leti. Zabavno je bilo, saj sva kroglic pripravila za 6 oseb. 🙂 Bile so tako okusne, da sva pojedla vse, ne v enem dnevu, da ne bo pomote. 🙂

Sestavine (za 4 do 6 oseb):
- 4 vejice rožmarina
- 12 krekerjev
- 2 žlički dijonske gorčice
- 500 g kakovostne mlete govedine ali svinjine ali mešanice obeh
- 1 žlička posušenega origana
- 1 jajce
- sol in poper
- oljčno olje
- šopek sveže bazilike
- 1 srednje velika čebula
- 2 stroka česna
- 1/2 svežega čilija ali posušeni čilijevi kosmiči (žlička le-teh)
- 2x4oo g pločevinki paradižnika
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 400 g špagetov
- nariban parmezan
Priprava mesnih kroglic:
Rožmarin osmukamo, lističe drobno sesekljamo. Krekerje damo v vrečko ter jih z valjarjem zdrobimo, lahko jih damo tudi v kuhinjsko krpo ter premlatimo. Moramo jih čim bolj zdrobiti. V skledo stresemo zdrobljene krekerje, dodamo gorčico, mleto meso, rožmarin in origano. Dodamo še jajce ter dober ščepec soli in popra. Z rokami vse skupaj dobro premešamo. Iz mase naredimo manjše kroglice, vsako kroglico pokapljamo z olivnim oljem ter jo dobro povaljamo, da so lepo oblite z oljem. Kroglice shranimo v hladilnik dokler jih ne bomo potrebovali.
Baziliko sesekljamo ali pustimo cele liste, to izbiro prepuščam vsakemu posamezniku. Olupimo in drobno sesekljamo čebulo, česen in čili. V ponev dodamo dva brizga olivnega olja ter segrejemo, dodamo čebulo ter pražimo dokler se ne zmehča in rahlo porumeni. Takrat dodamo česen in čili, ko se obarvata dodamo bazilikine liste, paradižnik in balzamični kis. Pustimo, da zavre ter začinimo po okusu.
Medtem segrejemo drugo ponev ter dodamo mesne kroglice. Pečemo med 8 in 10 minutami, do zlatega. V kolikor niste prepričani, da so pečene, vzamite eno iz ponve in jo prerežite, v kolikor je lepe oranžne barve je pečena. Kroglice, ko so zlate barve damo v ponev s paradižnikovo omako ter pustimo, da počasi vre dokler ne skuhamo špagetov.
Špagete pripravimo kot ponavadi, torej jih stresemo v krop in skuhamo po navodlih na zavitku.
Kako postrežemo?
Lahko odcejene špagete vmešamo v paradižnikovo omako ter mesne kroglice. Lahko pa del omake vmešate med špagete . Špagete postrežemo na enem velikem krožniku ali manjših ter na vrh naložimo mesne kroglice z omako. Po vrhu potresemo svežo baziliko in nariban parmezan.
Jed je odlična za vse priložnosti, za sobotno ali nedeljsko kosilo, ko gostite prijatelje ali družino. Vsekakor ni izgovora, da se ne bi lotili priprave. 🙂
xoxo, Sladke Petke in Klavdija


