Osso buco s polento

Par tednov nazaj sem obiskala eno izmed novo odprtih restavracij v centru Ljubljane. Na njihovem meniju sem opazila osso buco in si pripravo v glavi takoj dala na to do listo. Ideje se je seveda izrazito razveselil mož, ki jedi iz mesa nadvse obožuje.

Vsi, ki osso buca ne poznate, gre za milansko jed iz teletine, originalno postrežena z rižoto po milansko in gremolato. Ko sem raziskovala pripravo jedi v italijanskih kuharicah, sem ugotovila, da originalna verzija ne vsebuje paradižnikov in zelenjave kot so zelena, korenček. Sama sem namesto teletine uporabila goveji bočnik, pomembno je, da ima “kost z luknjo”, kar osso buco v dobesednem prevodu tudi pomeni. Postregla sem za s polento z ajdo znamke Mlinotest, katero sem skuhala v mešanici mleka in vode ter za dodaten okus dodala suh timijan.

Na blogu najdete še en odličen recept iz bočnika pripravljen v pečici. Recept najdete TUKAJ.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine:

  • 1 žlica moke
  • sol, poper
  • 2 kosa govejega bočnika
  • olivno olje
  • 1 bela čebula ali rdeča čebula
  • 3 stroki česna
  • 1 korenček
  • 1 steblo zelene
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata
  • 100ml rdečega vina
  • 500ml goveje jušne osnove
  • 3 vejice svežega timijana
  • 2 lovorova lista
  • balzamični kis

Priprava osso buca:

V posodi zmešamo moko, sol in poper. Bočnik operemo in osušimo s papirnato brisačko. Povaljamo ga v moki in odvečno otresemo. V ponvi, v kateri bomo pekli osso buco, segrejemo olje. Bočnik na vročem olju popečemo iz obeh strani, da dobi lepo rjavo barvo (3-4 minute na vsaki strani). Meso položimo na krožnik in temperaturo zmanjšamo na srednje.

V ponev dodamo olivno olje ter vanjo stresemo nasekljano čebulo in česen. Pražimo eno minuto in v posodo stresemo narezan korenček in zeleno. Sotiramo dobrih pet minut, dodamo paradižnikov koncentrat in kuhamo dodatno minuto. V ponev vlijemo vino, jušno osnovo, dodamo lovor ter timijan in v posodo vrnemo meso. Poskrbimo, da bo meso potopljeno v tekočino. Pokrijemo in postavimo v segreto pečico na 160°C. Pečemo najmanj tri ure. V tem času pripravimo gremolato.

Sestavine za gremolato:

  • šoper peteršilja
  • sol
  • žlica olivnega olja
  • lupina ene limone

Priprava ne bi mogla biti preprostejša. Peteršilj nasekljamo in dodamo sol, olivno olje in lupinico limone. Do uporabe hranimo v hladilniku.

Po preteku časa v pečici, meso pazljivo vzamemo iz posode, saj je zelo mehko. Do postrežbe ga pokrijemo. Zelenjavo skupaj z omako stresemo v multipraktik in jo zmeljemo. Prelijemo v posodo in pristavimo na štedilnik. Omako reduciramo toliko časa dokler se ne zmanjša za polovico oz. izpari odvečna voda. Proti koncu dodamo 2 žlici (lahko tudi več, če ste ljubitelji) balzamičnega kisa. Dodatno začinimo po želji. Ko se tekočina reducira do želene konsistence odstavimo kozico in dodamo košček masla, ki bo naši omaki dodal sijaj.

V kolikor nimate želje po reduciranju omake, je ni potrebno. Ko jo zmiksamo vanjo dodamo balzamični kis, dodatno začinimo in vanjo vrnemo pečen bočnik. Skuhamo polento/testenine in postrežemo z omako in bočnikom ter gremolato.

sladke-petke.si