Par mesecev nazaj sem prvič doma pripravila pražen riž (fried rice) in od takrat je postal stalnica na najinem jedilniku. Ne vem zakaj, ampak v preteklosti se mi je priprava, zdela zahtevna. V resnici popražimo zelenjavo in proteine, dodamo riž in začinimo s sojino omako. To je vse. ❤️
Kombinacij praženega riža je veliko, v kolikor ne marate piščanca ga lahko zamenjate z drugo vrsto mesa, ribami, rakci ali tofujem, če ne marate mesa. Seveda lahko da del tudi izpustite in uporabite samo zelenjavo. Kar se tiče zelenjave, uporabimo kar nam je na voljo in ljubo – paprika, korenček, grah ali por. Sama najraje uporabim kombinacijo korenčka in graha.
Riž je glavna sestavina in kralj krožnika, v katerega je potrebno vložiti vso ljubezen. Nasvete za pripravo riža sem zasledila pri azijskih kuharicah. Pomembno je, da izberemo pravilno vrsto riža in da ga pred pripravo damo v hladilnik. Za pražen riž je najprimernejši jasminov riž ali kateri drug dolgozrnati riž. Riž pred kuhanjem dobro operemo, da odstranimo škrob. Zgodi se, da ta korak včasih izpustim, ampak je moj pražen riž kljub temu odličen.
V posodo dodamo riž in vodo, v razmerju 1 : 1,5. Počakamo, da voda zavre, zmanjšamo temperaturo na nizko-srednjo temperaturo, pokrijemo in kuhamo največ deset minut. Toliko, da riž posrka vso vodo. Riž damo v posodo, pokrijemo in do uporabe shranimo v hladilnik (za vsaj 30 minut, najbolje čez noč).
Sestavine za dve osebi:
- olivno olje
- 250-300g piščančjih stegen ali prsi
- sol, poper
- 2 stroka česna
- manjši košček ingverja (opcijsko)
- ščepec čilijevih kosmičev
- 1 rdeča koničasta paprika
- mala konzerva kuhanega graha
- 200g kuhanega riža
- 3-4 žlice sojine omake
- 2 mladi čebuli
- 2x ocvrto jajce na oko ali dve razžvrkljani jajci
Priprava:
Najprej pripravimo meso in zelenjavo. Pri pripravi priporočam, da imamo vse sestavine pripravljene in pri roki, saj se vse dogaja zelo hitro. Piščanca očistimo in osušimo ter začinimo s soljo in poprom. Narežemo ga na majhne kose, saj se bo tako izredno hitro spekel. Česen in ingver olupimo ter nasekljamo. Papriko prav tako očistimo in narežemo na manjše koščke. Grah odcedimo.
V voku oz. ponvi segrejemo olivno olje. Dodamo narezanega piščanca in pražimo 2-3 minuti. Nato dodamo česen, ingver in čili ter pražimo le toliko, da zadiši. V posodo stresemo papriko in ponovno pražimo kakšno minuto. V kolikor se odločimo in bomo jajci raje umešali v jed, predlagam da to storimo v tem koraku. Torej vse sestavine potisnemo na eno stran posode, na prazno stran dodamo razžvrkljani jajci in ju med mešanjem na hitro popečemo in nato združimo z ostalimi sestavinami. Dodamo riž, sojino omako, grah in zmešamo ter pražimo, dokler se jed ne poveže. Vok odstranimo iz štedilnika in primešamo mlado čebulo. Če niste ljubitelji, jo lahko tudi izpustite.
Riž razporedimo po posodicah in nanj položimo ocvrto jajce na oko in za svežino narezano kumarico. Po potrebi dodatno začinimo s soljo in čilijevo omako, če ste dodali premalo čilijevih kosmičev v jed.