Raca je sestavina, katera se večina izogne v velikem loku. Dokler nisem pripravila račjega raguja priznam, da se raca tudi na mojem jedilniku ni pogosto znašla. Verjetno predvsem, ker nisem vešča v pripravi oz. ker sem opazila, da je le malokrat dostopna v trgovinah.

Sestavine za ragu:

  • cela raca (moja je imela cca. 2kg, zamrznjena)
  • začimbe: sol, poper, olivno olje
  • 2 srednji rdeči čebuli
  • 3 stroke česna
  • kos stebelne zelene
  • 300ml rdečega vina Chianti
  • dve konzervi paradižnikove omake
  • žlica paradižnikovega koncentrata
  • lovorov list

Za račji ragu najprej spečemo raco. V kolikor je zamrznjena, jo je potrebno pred peko odtajati, najbolje preko noči. Pred peko jo temeljito očistimo, osušimo s papirnatimi brisačkami in začinimo s soljo, poprom in olivnim oljem.

Pečemo na 180 stopinjah dobri dve uri. Ko je raca pečena počakamo, da se v celoti ohladi, šele nato sledi operacija RACA. 😂 Ko je raca ohlajena se lotimo odstranjevanja mesa. Najprej odstranimo kožo, katere za ragu ne bomo potrebovali. Meso odstranimo iz kosti in ga nacufamo na poljubne koščke.

Čebulo, česen in zeleno očistimo in nasekljamo. V ponev damo brizg olivnega olja in zelenjavo (čebulo, česen in zeleno) pražimo deset minut. Po poteku desetih minut v ponev vlijemo 300ml rdečega italijanskega vina Chiantija. Pokuhamo in šele nato dodamo nacufano račje meso, paradižnikovo omako, koncentrat in pločevinko in pol vode. V ponev dodamo še par listov lovorovega lista. Kuhamo dobro uro in pol na zmerni temperaturi. Med kuhanjem večkrat premešamo. Na koncu po potrebi začinimo s soljo in poprom.

Račji ragu postrežemo s širokimi rezanci. Testenine skuhamo po navodilih iz vrečke ali jih pripravimo sami doma (te so veliko boljše). Ragu in testenine zmešamo in postrežemo. Po želji na vrh naribamo parmezan.

Ker iz ene race nastane veliko raguja predlagam, da ostanek zamrznete (v zamrzovalniku ostane do tri mesece), kot tudi račjo maščobo od peke race. Nama ni raguja sicer nič ostalo, sem iz ostankov namreč naredila odlične sendviče. 😍 Slikco pokažem kmalu.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close