Recept za ržene krekerje s sončničnimi in bučnimi semeni. Krekerje postrežemo z našim najljubšim namazom, pri meni je to hiter tunin namaz, za katerega najdete recept TUKAJ. Odlično se tudi priležejo zraven krožnika tople juhe ali jih nalomimo na solato.
Recept je nastal v sodelovanju s podjetjem Gea – zakladnica olj. Pri pripravi krekerjev uporabljena GEA BIO semena, ki so bogata z beljakovinami. Več o izdelkih na njihovi SPLETNI STRANI, kjer najdete tudi spletno trgovino.
Sestavine:
- 150g ržene moke
- 150g pirine polnozrnate moke
- 1 žlička soli
- ščepec popra
- 150ml vode
- 4 žlice olivnega olja
- Gea sončnična in bučna semena
- groba morska sol
Priprava:
V posodo stresemo rženo in pirino polnozrnato moko. Dodamo sol in poper ter premešamo s kuhalnico. V posodo vlijemo mokre sestavine, vodo in olivno olje ter mešamo dokler moka ne posrka tekočine. Nato z roko na hitro pregnetemo testo, da dobimo lepljivo kepo. Pokrijemo s krpo in pustimo stati 20 minut.
Pečico segrejemo na 220°C.
Testo razdelimo na dva dela, da ga lažje razvaljamo. Eno polovico shranimo nazaj v pokrito posodo, da se ne izsuši, drugo položimo med dva peki papirja. Razvaljamo v tanek pravokotnik, primeren za pekač. Meni je valjanje vzelo nekaj časa, pokurila sem tudi nekaj kalorij😀, saj je nujno potrebno da testo razvaljamo na čim tanjše. V kolikor bo predebelo, krekerji ne bodo hrustljavi.
Razvaljano testo premažemo z vodo, po njem posujemo semena in rahlo solimo. Z valjarjem gremo nežno čez semena, da jih nekoliko potisnemo v testo. Z nožem testo narežemo na kvadrate, trikotnike, rombe, pentagrame in ostale poljubne geometrijske oblike 😀.
Peki papir preložimo na pekač in krekerje pečemo med 10-12 minut. Odstranimo iz pečice in pogledamo ali so vsi hrustljavi. Sama sem krekerje, ki so bili ob robu odstranila, saj so bili popolno pečeni. Medtem, ko sem tiste, ki so bili v sredini testa dala še za 3 minute v pečico.
Pečene preložimo na rešetko in počakamo, da se ohladijo. Nato ponovimo vse skupaj še z drugim deloma testa.