Vsako leto se pri nas doma odvija ista zgodba, ko starša posadita čisto preveč bučk za naše potrebe. 🙂 Čeprav nas večina najraje bučke ocvre, speče v pečici ali iz njih pripravi okusne polpete. Sama vsako leto poskušam iz bučk pripraviti kakšen nov recept, v katerem bučke zasijejo v popolnoma drugačni luči. Lani sem na blogu objavila recept za solato iz pečenih bučk, katera je odlična priloga k žar dobrotam ali samostojna jed. Recept najdete TUKAJ!
Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil. |
Letos sem se lotila zvitkov iz bučk napolnjenih z rikoto, ki počivajo na mesni posteljici. Primerna za večere, ko hrepenite po italijanski kuhinji in se vam po hladilniku valja preveč bučk.
V kolikor bi želeli, da vaša jed ostane vegetarijanska, lahko mleto meso iz recepta izpustite in bučne zvitke pripravite na paradižnikovi omaki, ki jo popestite z začimbami (česen, bazilika, origano).
Bučni zvitki
Sestavine
Sestavine za zvitke
- 3 x bučke
- 1 x čebula
- 2 x stroka česna
- 400 g mletega mesa
- 1 x konzerva pelatov
- 200 g rikote
- 1 x jajce
- 40 g naribanega parmezana
- olivno olje, sol, poper, origano
- mocarela, (v kosu ali naribana)
- pest sveže bazilike
Navodila
Priprava bučk
- Bučke narežemo podolgovato na tanke rezine in jih polagamo na pekač obložen s peki papirjem.
- Pečico segrejemo na 200°C in bučke pečemo od 10 do 15 minut.
Priprava omake
- V ponvi segrejemo olivno olje.
- Prepražimo čebulo in česen.
- Dodamo mleto meso in pražimo toliko časa, da se iz mesa izloči vsa voda in meso malce porjavi.
- Nato dodamo konzervo paradižnikovih pelatov, začinimo s soljo, poprom in suhim origanom.
- Kuhamo pol ure.
Sestavljanje in peka
- V posodi zmešamo rikoto, nariban parmezan, razžvrkljano jajce, nasekljano svežo baziliko in zdrobljen česen; začinimo s soljo in poprom po okusu.
- Na vsako bučko razporedimo 1 žličko nadeva iz rikote in jo zvijemo v rulado. Zvitke polagamo v ponev. Ponovimo s preostalimi rezinami bučk in nadevom.
- Potresemo z naribano mocarelo oz. mocarelo v kosu narežemo in jo razporedimo med bučke.
- Na vrh dodamo še par listkov sveže bazilike, kateri se bodo hrustljavo zapekli. Postavimo v pečico in pecimo 25 do 30 minut.