Bučni zvitki z rikoto v mesno-paradižnikovi omaki

Vsako leto se pri nas doma odvija ista zgodba, ko starša posadita čisto preveč bučk za naše potrebe. 🙂 Čeprav nas večina najraje bučke ocvre, speče v pečici ali iz njih pripravi okusne polpete. Sama vsako leto poskušam iz bučk pripraviti kakšen nov recept, v katerem bučke zasijejo v popolnoma drugačni luči. Lani sem na blogu objavila recept za solato iz pečenih bučk, katera je odlična priloga k žar dobrotam ali samostojna jed. Recept najdete TUKAJ!

Letos sem se lotila zvitkov iz bučk napolnjenih z rikoto, ki počivajo na mesni posteljici. V kolikor bi želeli, da vaša jed ostane vegetarijanska, lahko mleto meso iz recepta izpustite in bučne zvitke pripravite na paradižnikovi omaki, ki jo popestite z začimbami (česen, bazilika, origano).

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine:

  • 3 bučke
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • olivno olje
  • 400g mletega mesa
  • konzerva pelatov
  • origano, sol, poper
  • 200g rikote
  • 1 jajce
  • 40g parmezana
  • pest sveže bazilike
  • 1 strok česna
  • mocarela v kosu ali naribana mocarela

Priprava:

Bučke narežemo podolgovato na tanke rezine in jih polagamo na pekač obložen s peki papirjem. Pečico segrejemo na 200°C in bučke pečemo od 10 do 15 minut. Če sem iskrena ta korak ni nujno potreben in ga lahko po želji izpustite. V kolikor jih pred uporabo ne boste popekli, jih posolite in pustite stati 15 minut, da izločijo odvečno vodo.

V veliki ponvi na srednjem ognju segrejemo olivno olje. Na njem prepražimo nasekljano čebulo in česen. Dodamo mleto meso in pražimo toliko časa, da se iz mesa izloči vsa voda in meso malce porjavi. Nato dodamo konzervo paradižnikovih pelatov, začinimo s soljo, poprom in suhim origanom. Kuhamo dobre pol ure, da se omaka nekoliko pokuha. Odstavimo in se lotimo priprave nadeva za bučke.

V posodi zmešamo rikoto, nariban parmezan, razžvrkljano jajce, nasekljano svežo baziliko in zdrobljen česen; začinimo s soljo in poprom po okusu.

Na vsako bučko razporedimo 1 žličko nadeva iz rikote in jo zvijemo v rulado. Zvitke polagamo v ponev. Ponovimo s preostalimi rezinami bučk in nadevom. Potresemo z naribano mocarelo oz. mocarelo v kosu narežemo in jo razporedimo med bučke. Na vrh dodamo še par listkov sveže bazilike, kateri se bodo hrustljavo zapekli. Postavimo v pečico in pecimo 25 do 30 minut.

Postrežemo toplo, ostanke shranimo v hladilnik za 2 do 3 dni. No pri nas je jedi zmanjkalo že drug dan. 🙂

sladke-petke.si