Enčilade, takosi, fajitas. Vse te mehiške dobrote obožujem in vsaj 1x na mesec skuham kakšno jed z mehiškim pridihom. Enčilada je koruzna tortilja, napolnjena z raznimi nadevi in slanim prelivom. Tokrat z vami delim recept za enčilade z mletim govejim mesom, ki so zaradi svežega rdečega čilija rahlo pekoče. V kolikor ne marate pekoče hrane oz. bodo enčilade jedli otroci, čiliju odstranimo semena ali čili enostavno izpustimo.
Na blogu najdete sledeče recepte z mehiškim pridihom:
Sestavine za enčilade:
- 500g mlete govedine
- olivno olje
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 rdeč čili (nepekoč ali pekoč)
- 1 steblo zelene
- 1 korenček
- 1 paradižnik
- 1 rdeča paprika
- 1 konzerva pelatov
- sol, poper
- 6-8 koruznih tortilj (uporabimo lahko tudi druge)
- 1 kisla smetana
- 150g naribanega sira
Priprava:
Zelenjavo očistimo in narežemo na manjše kose. V ponvi segrejemo olivno olje. Dodamo mleto govedino in na močnem ognju pražimo pet minut. Med praženjem s kuhalnico razbijemo mleto meso, da ne ostane v kepi in lepo porjavi. Dodamo čebulo, česen, čili, zeleno, korenček, paradižnik in rdečo papriko. Ponovno pražimo pet minut. V posodo dodamo paradižnikove pelate in zavremo, nato ogenj zmanjšamo na srednjo temperaturo in počasi pražimo 40 minut. Občasno premešamo. Na koncu začinimo s soljo in poprom. Po želji dodamo manjšo konzervo koruze ali fižola.
Pečico segrejte na 200°C. Pekač rahlo naoljimo.
Priprava tortilj:
Tortilje je priporočljivo pred nadevanjem nekoliko segreti v mikrovalni pečici, da se zmehčajo in se lažje zavijajo. Na posamezno tortiljo razdelimo nekaj žlic nadeva (cca. 3 žlice) in jo zavijemo. Previdno jih polagamo v pekač, eno ob drugo. Pred peko jih premažemo s kislo smetano in posujemo z naribanim sirom.
Pred postrežbo polijemo s čilijevo omako in majhne koščke narezanimi vloženimi jalapenoti. Zraven se prileže zelena ali zeljna solata. Pa seveda tudi kakšno pivo.