Na začetku prispevka je potrebno, za vse tiste ki je ne poznate, povedati kaj je matcha, kraljica tega recepta. Matcha je vrsta japonskega zelenega čaja. Ne gre za čaj, kot smo ga vajeni, ampak so zeleni listi čaja zmleti v zeleni prah. Uporaba je izrazito vsestranka. Ne uporablja se le za pripravo čaja in kave, ampak jo najdemo v raznih sladicah. Kolikor mi je znano je Coca Cola za Japonsko tržišče izdelala celo colo z okusom matche.
Tudi na slovenskih tleh lahko najdemo trgovine, v katerih se da kupiti tale čaroben zeleni prah. Sama jo kupujem v azijski trgovini Svilna pot. Prva sladica, ki sem jo pripravila je jagodna torta z matcha biskvitom. #NJAMI
Sestavine za biskvit:- 4 jajca
- 100g sladkorja
- 40g masla
- 60g mleka
- 120g moke
- 1/2 žličke pecilnega praška
- 10g zelenega praha, matche
Pečico segrejemo na 170 stopinj. Pekač premera 20cm namastimo in obložimo s peki papirjem.
Maslo stopimo na srednji temperaturi. Vanj vlijemo mleko in premešamo, da se sestavini spojita. Pazimo, da maslo ni prevroče. Z električnim mešalnikom zmešamo jajca in sladkor. Mešamo toliko časa, da se masa podvoji. Dodamo presejano moko, pecilni prašek in matcha prašek. Ko bo moka dobro spojena z jajčno maso, odvzamemo dobro žlico in jo dodamo maslu in mleku. Premešamo in mlečno mešanico prelijemo jajčni zmesi. Vse skupaj premešamo in vlijemo v pekač.
Biskvit pečemo 25 minut. Deset minut ga pustimo v pekaču. Nato ga prenesemo na rešetko, da se ohladi. Ohlajenemu biskvitu odrežemo vrh, da bo lepo raven. Nato ga trikrat prerežemo.
Sestavine za kremo:- 300g sladke smetane
- 180g maskarpone sira
- 50g sladkorja v prahu
- sveže jagode
Sladko smetano čvrsto stepemo. Maskarpone in sladkor v prahu damo v posodo in z električnim mešalnikom na hitro zmešamo. Smetano in maskarpone zmešamo z lopatko.
Na tortni podstavek položimo prvi biskvit. Biskvit po želji navlažite z mšanico vode in sladkorja.
Na biskvit položimo na rezine narezane sveže jagode, zložimo jih skoraj do roba biskvita. Na jagode razporedimo smetanovo kremo.
Na kremo položimo drug biskvit in vajo ponovimo – jagode in krema. Gor pa tretji del biskvita. Z maskarpone kremo prekrijemo vrh in robove torte. Torto shranimo v hladilnik za najmanj štiri ure.



