Limetine rezine z jagodo

Kocke sestavljene iz piškotnega dna, kreme iz grškega jogurta, kisle smetane, maskarpone sira in soka ter lupinico limet. Preliv je pripravljen iz svežih jagod, uporabimo lahko tudi zamrznjene.

Krema je osvežilna in rahlo kisla, medtem ko je preliv sladek. Pred postrežbo kocke okrasimo s svežim sadjem, borovnicami, jagodami ali malinami. Odlična poletna sladica.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine za piškotno dno:

  • 300g piškotov
  • 140g masla

Priprava dna:

Maslo raztopimo in počakamo, da se nekoliko ohladi. Piškote zdrobimo oz. zmeljemo ter primešamo maslo. Dno pekača dimenzij 24x24cm rahlo premažemo z maslom in obložimo s peki papirjem. Po dnu pekača enakomerno porazdelimo piškote, s prsti jih pritisnemo ob dno. Pekač shranimo v hladilnik za najmanj pol ure. V tem času se lotimo priprave kreme.

Sestavine za kremo:

  • 3x200g grškega jogurta (lahko uporabimo tudi navadni jogurt)
  • 180-200g sladkorja v prahu
  • lonček kisle smetane (180g)
  • 250g maskarpone sira
  • 100g sladke smetane
  • 8 lističev želatine
  • 150ml soka limete (če želite manj okusa po limeti, dodajte cca. 120ml)
  • limetina lupinica dveh limet

Priprava kreme:

Lističe želatine namočimo v mrzli vodi za deset minut. Jogurt, maskarpone, kislo smetano in sladkor v prahu zmešamo z električnim mešalnikom. Sladkorja lahko dodate tudi več, sama sem želela da je krema rahlo kisla. Primešamo še rahlo stepeno sladko smetano.

Želatino ožamemo in jo raztopimo v segretem soku limet. Nato jo vmešamo v kremo. Kremo prelijemo preko piškotnega testa, poravnamo vrh in shranimo v hladilnik dokler se ne strdi (najmanj dve uri).

Sestavine za preliv:

  • 300g svežih jagod
  • 2 žlici sladkorja
  • 3 lističe želatine

Priprava: Lističe želatine namočimo v mrzlo vodo. Jagode očistimo in jih s paličnim mešalnikom zmiksamo. Prelijemo v kozico in dodamo sladkor. Pristavimo na štedilnik in na zmerni temperaturi segrejemo, da se sladkor stopi. Dodamo ožete lističe želatine. Jagode prelijemo preko rezin in ponovno shranimo v hladilnik za par ur, da se preliv strdi.

Pred serviranjem odstranimo obod pekača in pecivo narežemo na kvadratke. Okrasimo s svežim sadjem.

sladke-petke.si