Navdih za pripravo nedeljske pojedine je bil t.i. angleški “sunday roast”. V kolikor boste v prihodnosti potovali v London (seveda, ko se konča nočna mora imenovana Korona), vam res priporočam, da v nedeljo zavijete v kakšen pub na njihovo nedeljsko pojedino. Na krožniku se najpogosteje znajde kos mesa, pečen krompir, kuhan grah in jorkširski pudingi. In nikoli ne manjka zloglasen gravy (omaka). Moja je bila pripravljena iz zelenjave, ki se je pekla zraven svinjine. Priznam, da ni najboljša omaka, kar jo bom pripravila oz. sem jih jedla, saj sem z učenjem omak šele začela, ampak se odlično prileže h svinjini. Da piko na i naši pojedini.
Sestavine za svinjsko pleče:
- 1 – 1,5kg težko svinjsko pleče
- sol, poper
- olivno olje
- 1-2 žlici dijonske gorčice
- 2 čebuli
- 2 korenčka
- 1 steblo zelene
- jušna osnova/voda
Priprava pečenke:
Na internetu boste najdli nešteto člankov kako speči popolno svinjsko pečenko. Vsi se zavedamo, da je svinjina precej delikatna pri peki, saj se hitro zgodi, da jo prepečemo. In ni hujšega, kot suh kos svinjske pečenke, ki ga komaj spravimo po grlu.
V večini člankov je navedeno, da je čas do popolne pečenke odvisen od količine mesa – 1 kg mesa pečemo dobro 1 uro. Sama se raje izognem ugibanju ali je meso pečeno ali ne, zato pri peki uporabljam termometer. Preden meso damo v pečico, kuhinjski termometer potisnemo v najdebelejši del mesa in nastavimo željeno temperaturo. Pri svinjini med 65-70°C. Pri teh temperaturah bo svinjina imela lepo svetlorožnato barvo.
V termometer ni potrebno vložiti vseh prihrankov. 😂 Sama uporabljam termometer iz IKEE za 10EUR(najdete ga TUKAJ). Najboljša naložba ever, čeprav sem moža leta nazaj po krivem obdolžila, da kupuje samo neuporabno šaro. 😂❤️
Lotimo se priprave mesa. V kolikor boste imeli dovolj časa, lahko meso v marinado damo en dan prej in ga shranimo čez noč v hladilnik. Preden damo meso pečt, se mora nujno segreti na sobno temperaturo, zato ga ne pozabimo vzeti pravočasno iz hladilnika.
Meso operemo in obrišemo s papirnatimi brisačkami, nato pa ga začinimo s soljo in poprom ter premažemo z gorčico. Na koncu ga premažemo z olivnim oljem. Na štedilnik pristavimo dovolj veliko ponev, dodamo žlico olja in počakamo, da se segreje. Meso popečemo iz vseh strani. Tale korak lahko po želji izpustimo, ampak nam ta majhen trik pomaga pri karamelizaciji mesa, s katerim naše meso dobi dodaten okus.
Na dno pekača damo narezani dve čebuli, dva korenčka in steblo zelene. Zelenjavo začinimo s soljo, poprom in žlico olivnega olja. V pekač vlijemo prav tako 100ml jušne osnove ali vode. Karamelizirano meso položimo na sredino pekača in ga položimo v pečico segreto na 230°C. Po petnajstih minutah temperaturo znižamo na 175°C in pečemo približno 50-60 minut. Vsakih 10-15 minut pečenko zalijemo z vodo ali jušno osnovo.
Ko meso doseže željeno središčno temparaturo, ga vzamemo iz pečice in prestavimo na kožnik ter pokrijemo z alu folijo. Meso mora počivati vsaj 15 minut. V tem času se lahko lotimo priprave omake in jorkširskih pudingov.
Pečeno zelenjavo preložimo v kozico, dodamo eno čajno žličko moke in 300ml jušne osnove. Pristavimo na štedilnik in počakamo, da zavre. Odstavimo s štedilnika in s paličnim mešalnikom/v blenderju zelenjavo zmiksamo. V kolikor bo omaka pregosta, dodamo jušno osnovo. Omako spustimo skozi cedilo in jo prelijamo v servirni vrček.
Sestavine za jorkširški puding:
- 100g moke
- šcepec soli
- 3 jajca
- 225ml mleka
- rastlinsko olje
Priprava pudingov:
Pečico segrejemo na 220°C. V posodi zmešamo moko in sol. Dodamo jajca in malce mleka. Zmešamo in počasi dodajamo mleko. Gladko maso brez grudic prelijemo v vrček. Jorkširske pudinge pečemo v pekaču za mafine. Iz pripravljene mase dobimo 6-8 pudingov.
V vsako posodico dodamo malce olja in pekač za pet minut potisnemo v pečico. Pri pripravi pudingov je zelo pomembno, da bo olje vroče, ko bomo luknje za mafine napolnili z maso. Pekač pazljivo odstranimo iz pečice in vsako luknjo napolnimo z maso, ki naj sega malo pod vrhom. Potisnemo nazaj v pečico in pečemo 20-25 minut. Zelo pomembno je, da ne odpiramo pečice med peko, saj se bodo pudingi sesedli. Pečene vzamemo iz pečice in jih preložimo na krožnik. Takoj pečeni so čudoviti, ampak na žalost ta efekt traja le par minut. Vseeno so tudi v manjši velikosti odlični zraven pečenke in omake 😍. Vsekakor dobra alternativa klasičnemu pečenemu krompirju ali kosu kruha.
Pečenko položimo na pladenj in jo narežemo na poljubno debele rezine. Zraven postrežemo še kuhan grah, ki smo ga pred postrežbo povaljavi v košček stopljenega masla in ga začinili s soljo.
Dober tek in lepo nedeljo. ❤️