Nedeljsko kosilo kot se šika

Čeprav je bilo zunaj čudovito sončno vreme, ki je kar vabilo na kakšno terasico v center Ljubljane sem se odločila dan posvetiti kuhanju in razvajanju svojega dragega.
Sladica je bila že pripravljena in varno spravljena v hladilniku. Za sladico sem namreč dan prej pripravila limetin cheesecake. Recept si lahko ogledate na tej povezavi
Za juho sem se odločila, da pripravim čebulno juho, da vnesem malce francoskega vzdušja v mojo majhno stanovanjce ter spet malce zatežim dragemu, da si res zelo želim v Pariz. No mojega namiga sploh opazil ni.:)
Sestavine za čebulno juho za dve osebi: 
– 2 čebuli (srednje veliki)
– 50g masla
– 1 žlica sladkorja
– 150 ml belega vina
– 300-400 ml jušne osnove
– francoska štruca
– nariban sir
– sol ter poper
Na kolobarje narezano čebulo stresemo v kozico, kjer predhodno stopimo maslo ter dodamo sladkor. Pražimo 10 do 15 minut, da čebula dobi nežno rjavo barvo.
V kozico prilijemo vino ter kuhamo 3-5 minut preden dodamo še jušno osnovo ter vse skupaj zavremo. Na zmernem ognju kuhamo še 20 do 25 minut, da se čebula zmehča. Medtem tudi juhco posolimo ter popopramo, v skladu z našimi okusi.
Ko se je juhca kuhala sem francosko štruco narezala na rezine ter jih premazala z olivnim oljem. Žar ponev sem segrela in nanjo za par minutk položila rezine francoske štruce, da se hrustljavo zapečejo.
Juho sem po 25 minutah prelila v ognjevarne posodice, gor položila rezine francoske štruce ter posipala z naribanim sirom. Ognjevarne posodice sem položila za dobrih pet minut v pekač, samo toliko, da se sirček stopi.
Za glavno jed sem pripravila štefani pečenko, katere žal nisem delala sama, ampak sem pripravljeno že kupila. Vedno jo pečem v jušni osnovi, saj tako preprečim, da bi bila pečenka suha. Jušno osnovo po peki uporabim za pripravo omake, v katero dodam ščepec moke in že imamo pripravljeno omako, s katero si lahko še izboljšamo okus pečenke.
Seveda ni manjkala niti moja odlična solata (tega si nisem izmislila jaz, ampak moj dragi, ki vedno skledo od solate pomaže).
Spodaj zelo lepe slikce najinega nedeljskega kosila za DAN ŽENA. Vem, da si verjetno sedaj mislite, da bi moral dragi mene razvajati in mi on pripraviti kosilo, vendar jaz v tem uživam. 

Sladke Petke

Čebulna juha

Pečenka

Limetin cheesecake

sladke-petke.si