Slaniki me spomnijo na breskrbna jutra na morju, ko skočiš do najbližje pekarne in si za zajtrk privoščiš dišeč in mehek slanik. Slanik, ki je prelit z mešanico moke, soli in vode in ne sira kot je mislil moj mož. 🙂 Ker trenutno ne uživava na morju pod borovci, sva si slanike pripravila doma. Zraven slanikov sem postregla poletno klasiko, boranjo iz stročjega fižola. Recept zanjo najdete TUKAJ!

Sestavine:

  • 500g moke
  • 280g mleka
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • 1 žlica sladkorja
  • 50g masla
  • 1 žlica kisle smetane
  • 8g soli
  • preliv: 1 žlička soli, 3 žlice moke, par žlic vode

Priprava:

Mleko segrejemo in mu dodamo paket suhega kvasa in žlico sladkorja. Premešamo in počakamo deset minut, da se kvas aktivira. V posodi zmešamo moko in sol. Dodamo aktiviran kvas in kislo smetano. Gnetemo nekaj minut, da se sestavine združijo, nato dodamo maslo. Gnetemo toliko časa, da bo naše testo gladko.

Testo za slanike mora biti mehko in sijoče, ne sme se pa lepiti na roke. Testo prestavimo v vzhajalno posodo, ga posujemo z moko, pokrijemo in pustimo počivati približno eno uro. Testo razdelimo na osem (enakih) delov. Slanike lahko razvaljamo na dva načina. Vsak del testa zvaljamo v poldolgovat pravokotnik in ga zvijemo v rulado. Drug način je, da iz testa oblikujemo podolgovate svaljke. 

Slanike polagamo na pekač obložen s peki papirjem. Ko so vsi slaniki pripravljeni, jih pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati še dobre pol ure. V tem času pečico segrejemo na 200°C. Slanike pečemo deset minut, nato jih pokapamo z mešanico iz soli, vode in moke. Mešanica mora biti gostejša od mase za palačinke. 

Preliv razporedimo po slanikih s pomočjo vilice ali žlice. Slanike položimo v pečico za 2 do 3 minute, saj ne želimo da se preliv preveč zapeče in se mu spremeni barva.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close