Boranjo obožujem ne glede na letni čas. Res, da je poleti najboljša, saj je to čas stročjega fižola. Sestra pripravi najboljšo boranjo in vedno, ko jo pripravljam upam, da se približam njenemu receptu. Tokrat se mi je zdelo, da sem bila kar blizu. Meso je bilo mehko in sočno, omaka kremasta in bogata z okusi.
Boranja je pripravljena iz stročjega fižola. Da boste jed lahko pripravljali tudi v hladnejših mesecih priporočam, da kakšen kilogram fižola zamrznete in boranjo pripravljate vse mesece v letu. Zraven predlagam, da postrežete kos mehkega kruha. Priporočam BOMBETKE S ČESNOM ali BOMBETKE S SIROM.
Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.
Sestavine:
- 500g svinjskega mesa
- 500g stročjega fižola (lahko pol zelenega in pol rumenega)
- 1 čebula
- 2 rdeči koničasti papriki
- 4 sveži paradižniki
- 2 stroka česna
- 2 lovorova lista
- olivno olje, sol, poper, sladka paprika v prahu
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- jušna osnova
Sestavine:
Najprej si pripravimo meso in zelenjavo. Meso operemo, osužimo in narežemo na kocke. Čebulo in česen nasekljamo, papriko in paradižnik narežemo na manjše kose. Fižol očistimo, odstranimo konce in ga narežemo na 2 do 3cm dolge kose.
Kozico pristavimo na štedilnik in dodamo olivno olje. Na njem popražimo čebulo in papriko. V kozico stresemo meso in ga popražimo iz vseh strani. Ko meso dobi malce barve v posodo dodamo česen in lovorov list. Premešamo, da česen zadiši nato dodamo narezan paradižnik, koncentrat začimbe (sol, poper, sladka paprika). Kuhamo dobrih minut, da se paradižnik razpusti. V kozico stresemo stročji fižol in zalijemo s toliko jušne osnove, da so pokrite vse sestavine. Pokrijemo in kuhamo 45 minut oz. toliko časa, da se fižol skuha.