Januarja bi želela blog napolniti s klasičnimi recepti. Z jedmi, ki jih kuhajo naše mame in je prav, da jih tudi me, moderne kuharice znamo pripraviti. Ko sem bila majhna in je mama kuhala segedin, se mi je vedno zdela priprava te jedi zahtevna in dolgotrajna. Ko sem skuhala prvič segedin, sem ugotovila, da je segedin odličen le, če imamo kvalitetno kislo zelje in svinjsko meso. Začimbe so le pika na i.
Sestavine.
- 1 kg kislega zelja
- 600g svinjskega mesa
- 100g slanine
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- olivno olje
- voda
- začimbe: sol, poper, kumina, lovorov list, mleti čili
- 1 žlica paradižnikove mezge
- čajna žlička sladke paprike
- 2 žlici kisle smetane
Svinjsko meso in slanino narežemo na manjše kose. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. Zelje lahko operemo pod mrzlo vodo, vendar jaz tega ne počnem, saj s spiranjem odstranimo kislost in vitamine. Smisel kislega zelja je kislost, da ti rit skup potegne. 😀
V večji posodi segrejemo olivno olje, dodamo čebulo in slanino. Pražimo toliko časa, da čebula postekleni, slanina pa postane hrustljava. Dodamo svinjsko meso in pražimo toliko časa, da se meso zapeče z vseh strani. V posodo dodamo sladko papriko in paradižnikovo mezgo. Vse skupaj dobro premešamo. Nato dodamo preostale sestavine. Kislo zelje, sol, poper, ščepec mletega čilija (ja čili je moja sestavine, znajde se v vseh jedeh😇) in kumine, dva lovorova lista in nasekljan česen. Prilijemo toliko vode, da so vse sestavine prekrite. Premešamo, zavremo in nato na nizki temperaturi kuhamo dobro uro in pol.
Deset minut pred koncem vmešamo dve žlici kisle smetane, ki ju predhodno raztopimo z malce vode, da postane bolj tekoča. Segedin postrežemo s kuhanim krompirjem, sama potrebujem le kos dobrega, domačega kruha.
Kaj bom pripravila naslednji teden? 🤔