Galette s sadjem, iz nektarin in malin s kepico vanilijevega sladoleda. Popolna poletna kombinacija.
Sestavine za testo:
- 225g moke
- 55g sladkorja
- 100g masla (ohlajenega)
- 2 čajni žlički jabolčnega kisa
- 1 čajna žlička vanilijeve esence
- 60ml mrzle vode
Najprej priravimo testo za galetto, saj ga je potrebno pred obdelavo ohladiti.
Moko, sladkor, na kocke narezano maslo damo v multipraktik (food procesor). Mešamo tako dolgo, da nastanejo drobtine. Šele nato dodamo kis, vanilijo in vodo.
V tej fazi nadaljujemo z mešanjem z roko. Testo obdelujemo tako dolgo, da se sestavine povežejo in dobimo obliko testa. V primeru, da je potrebno lahko dodate še kakšno žlico vode.
Testo oblikujemo v obliko kroga, zavijemo v prozorno folijo in shranimo v hladilnik za dobro uro ali dve.
Površino pomokamo in na njej razvaljamo testo v obiko kroga, premera 34 cm. Testo prestavimo na peki papir na pekač. Po želji namastite pekač.
Elegantna verzija valjanja testa je med dvema plastema peki papirja. Način, s katerim umažate manj. 🙂
Pečico segrejemo na 200 stopinj.
Lotimo se priprave nadeva. Za nadev potrebujemo naslednje sestavine:
- 40 g mletih mandljev
- 3-4 nektarine
- 100g malin (maline lahko tudi izpustite)
- 60g sladkorja
Nektarine operemo, jih s papirnato brisačo obrišemo, odstranimo koščice in jih narežemo na rezine. Narezane nektarine, maline in sladkor damo v posodo in premešamo.
Testo posujemo z mletimi mandlji, nekaj centimetrov od roba pustimo prazno. Na mandlje položimo sadje (tekočino, ki se je nabrala v posodi odstranimo).
Robove obrnemo navzgor in jih premažemo z ražvrkljanim jajcem in potresemo s sladkorjem. Galetto pečemo 35- 40 minut.
Nikakor se ne morem odločiti, ali mi je galette s sadjem boljša mrzla ali topla. Trdim pa, da je tole noro osvežilna #summer sladica.
Pred postrežbo galette s sadjem potresemo s sladkorjem v prahu in kepicami vanilijevega sladoleda. Na moji galette se je znajdla še pomarančna meta iz mojega zeliščnega vrta.
Lep vikend in se kmalu spet beremo.
Klavdija