
Vsak izmed nas pomisli na mamino govejo juhco, ko pomislimo na nedeljsko kosilo. Če ni goveje župce ni to pravo nedeljsko kosilo. Pri nas imamo še eno navado, ki predvidevam, da ne spremlja vsake družine, in sicer da meso, ki se je kuhalo v juhi pojemo s čebulo ter kuhanim krompirjem. Še pred kosilom ja, mi radi jemo dobro na Štajerskem. 🙂 Lahko rečem le: “tako preprosto, vendar tako dobro”. Ne spomnim se nedelje, da na mizi ne bi bilo kuhane govedine oziroma goveje juhce.
Nekoč sem v neki kuharici prebrala, da toliko kot je slovenskih vasi toliko je govejih juh. Vsaka gospodinja oziroma mama jo pripravi po svojem receptu in svojih sestavinah. Moja mama doda zraven mesa korenček, peteršilj, poprova zrna ter na pol prerezano čebulo, ki jo predhodno popeče. No, moja goveja juhca je malce drugačna, saj vanjo dodam še gomolj zelene, košček kolerabe, manjši paradižnik…
Katero meso? Primerno je pleče, stegno, bočnik. V kolikor lahko kupite govedino pri kakšnem lokalnem mesarju tem bolje. Obvezno mora biti kakšna kost z mozgom. Bljek, tega nisem nikoli marala, vem pa da tole da juhi prav poseben božanski okus in da goveja župca brez kosti ni prava goveja župca.

Meso in kosti operemo ter obrišemo. Položimo jih v velik lonec ter dolijemo vodo in pristavimo, da počasi zavre. V vmesnem času očistimo zelenjavo in jo narežemo na poljubne kose ter dodamo juhi. Čebulo olupimo ter prerežemo na polovico. S prerezano stranjo navzdol jo zapečemo na robu štedilnika ali v ponvi, na ta način izboljšamo okus ter preprečimo da gre sok iz čebule. Juhi dodamo sol ter poprova zrna.
Nekateri med kuhanjem odvečno peno poberejo iz juhe, nekatari ne, saj je po njihovem mnenju pena polna okusa. Juha se kuha počasi ter približno dve uri. Ko je juha kuhana iz nje poberemo meso in zelenjavo ter jo precedimo. Precejeno juho zakuhamo z doma narejenimi rezanci, ribanko ali s čim kar vam odgovarja. Naj vas spomnim na zlate korglice, ki so zadnje čase šle malo v pozabo. 🙂 V kolikor ste na dieti in ne jeste testenin priporočam, da v juho vmešate surov rumenjak. Ne vem kakšnega okusa je, ker tole je moj zročenec, ampak po njegovem izrazu ne more biti slabo. 🙂

Za vse ženske, ki bi želele svojega izvoljenca ali simpatijo presenetiti mu skuhajte domačo govejo juho. Vam povem, da bo to zadetek v polno. 🙂 Zakaj? Ker sem že stokrat slišala iz ust moških, da vse preveč žensk kuha govejo juho iz vrečke. 🙂
Lep goveji pozdrav, Sladke Petke in Klavdija 🙂