Skutina Pita
Skutina Pita

Sestavine za testo:

  • 1/2 limone
  • 150 g moke
  • 50 g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 100 g hladnega masla
  • 1 jajce

 

Sestavine za nadev:

  • 5 jajc
  • 1 vanilijev strok
  • 750 g pasirane skute
  • lonček kisle smetane (180g)
  • 1,5 dl mleka
  • 300 g sladkorja

 

Lupinico naribamo, sok iztisnemo. Lupino zmešamo z moko, sladkorjem in vanilijevim sladkorjem. V mešasnico dodamo maslo, ki ga narežemo na majhne koščke, da ga lažje vmešamo. Tukaj si lahko pomagate z multipraktiokom v kolikor ga imate. Dodamo jace in limonin sok ter hitro zgnetemo testo. Za 1 uro ga postavimo v hladilnik.

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za torte z ločljivim dnom namaženo z maslom. Testo razvaljamo na tanko ter ga položimo v tortni model. Prepikamo ga z vilico ter pečemo 8 minut.

Za nadev zmešamo skuto, kislo smetano, mleko, sladkor in jajca. Vanilijev strok prerežemo ter dodamo sredico v maso.

Po osmih minutah vzamemo testo iz pečice ter ga prelijemo z nadevom. Temperaturo pečice povečamo na 220 stopinj. Po 10 minutah peke temperaturo znižamo na 140 stopinj te pečemo še 40 minut.

Ko je pita pečena jo vzamemo iz pečice ter počakamo, da se ohladi, da jo lahko vzamemo iz oboda. Pito potresemo s sladkorjem v prahu.

Zraven lahko postrežete svežo sadje, ampak jaz mislim, da je pita že sama po sebi dobrega okusa in ni potrebno ničesar za izboljšanje.

Lepo izkoristite prihajajoče praznike in predvsem imejte se radi.

 

Sladke Petke