V zadnjih objavah sem že večkrat omenila, da sva v najino vsakdanjo prehrano vnesla več raznolikosti, uporabljala več zelenjave in žit ter zmanjšujeva količine mesa. To je bil tudi razlog, da sem se lotila priprave vegetarijanske/veganske različice bolonjske omake, kjer sem meso nadomestila z rjavo lečo.

Z omako postrežemo testenine ali pire krompir, sama sem izbrala pirine špagete znamke Mlinotest, ki so v zadnjem času moji ljubši in so kar stalnica v moji shrambi.

Recept za pravi mesni “bolognese” najdete TUKAJ.

Sestavine:

  • olivno olje
  • 1 večja čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 korenček
  • 1 steblo zelene
  • pest suhih jurčkov
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 2 konzervi pelatov
  • 150g rjave leče
  • začimbe: sol, poper, lovorov list, bazilika in origano

Priprava:

Lečo par ur ali pred pripravo namočimo v mrzlo vodo. Suhe jurčke stresemo v posodo in jih zalijemo s toplo vodo. Pustimo, da se namakajo dobre pol ure. Lahko jih tudi izpustimo, v kolikor jih nimamo doma ali nam niso ljube.

Zelenjavo očistimo in nasekljamo. V velikem loncu segrejemo nekaj žlic olivnega olja in prepražimo čebulo. K čebuli najprej stresemo korenček ter pražimo par minut, šele nato dodamo zeleno in česen. Prav tako v posodo stresemo nasekljane in ožete gobe. Z občasnim mešanjem pražimo približno deset minut.

Dodamo paradižnikov koncentrat, premešamo in popražimo. Nato dodamo še pelate, vodo (vodo odmerimo kar v konzervi od pelatov, približno eno konzervo), ožeto lečo in začimbe. Premešamo in počakamo, da zavre. Zmanjšamo temperaturo in delno pokrito kuhamo dokler se leča ne skuha, pri meni to traja dobro uro in pol. Po potrebi zalijemo z več vode. Naj pa opozorim, da se rjava leča ne razkuha popolnoma, ostane bolj čvrsta. Omako pred koncem poskusimo, če ga je potrebno dodatno začiniti.

Testenine pripravimo v skladu z navodili na embalaži. In naše kosilo je pripravljeno. Omako lahko zamrznemo oz. za nekje do tri dni shranimo v hladilnik. Pri nama ostanki ne zdržijo tako dolgo. Tudi ta jed ni. 🙂

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close