Ko sem opazovala mamo, ko je kuhala marmelado sem si obljubila, da bom enkrat tudi sama znala jo skuhati za svojo družimo. Še vedno imam spomine na nedeljska jutra, ko je bil naš zajtrk sestavljen iz belega kruha, margarine ter marmelade. Moram priznati, da pogrešam te preproste trenutke, ko je bila na mizi samo ena sestavina in ne sto različnih.

Glede na to, da so jagode moj najljubši sadež se spodobi, da je moja prva marmelada jagodna in ne klasična marelična oziroma slivova, ki se je pri nas kuhala vsako poletje.

Cel teden sem prebirala razne recepte na internetu, kako bi se najlažje lotila priprave in da bo uspeh zagotovljen. Nisem želela komplicirane priprave, da mi slučajno ne bi spodletelo.

Recept, ki sem ga uporabila je vseboval sledeče sestavine:

  • 1kg jagod
  • 1 kg želirnega sladkorja
  • 1 limona

Jagode sem najprej oprala ter odstranila peclje in jih dobro posušila s papirnatimi brisačkami. Nato sem jagode narezala na koščke in jih s paličnim mešalnikom spasirala. Dodala sem želirni sladkor ter sok ene limone. V kolikor niste prevelik sladkosned (jaz obožujem dobro sladkane marmelade) lahko dodate tudi manj sladkorja. Zmes sem pristavila na vroč štedilnik in ves čas mešala, saj me je zelo skrbelo, da se bo marmelada prijela dna.

Med kuhanjem marmelade sem pripravila kozarčke za marmelado. Kozarčke sem temeljito oprala, zložila v velik lonec ter jih zalila z vročo vodo, toliko, da jih pokrijemo in zavremo. Pet minut jih pustimo v vodi, ki vre, nato izklopimo štedilnik in kozarce pustimo v vodi do uporabe. Pred polnjenjem jih potisnemo na čist prtiček, da se odcedijo.

Kako vemo, da je marmelada kuhana? Opravimo želirni preizkus. Namreč v vseh receptih je bil čas kuhanja drugačen, pri nekaterih 15 minut, drugih 30 oz. celo eno uro. Iz omenjenega razloga sem se odločila, da naredim želirni preizkus ter se sama prepričam ali je marmelada kuhana ali ne.

Na hladen krožnik damo žličko marmelade. Če se učvrsti, je marmelada gotova. Če ne, kuhamo naprej.

Jaz sem marmelado kuhala nekje 15 minut potem sem pazljivo napolnila kozarčke, katere sem kupila v spletni trgovini Popolna dekoracija. Vsekakor priporočam obisk ter tudi nakup. Stvari so res prečudovite in uporabne: popolna-dekoracija.si

Kuhano marmelado je najmanj 24 ur potrebno hraniti v temnem in hladnem prostoru, najbolj priporočljivo v shrambi oz. drugem temnem prostoru na tleh pokritih z odejo. Ko kozarčke napolnimo jih je potrebno tudi dobro zapreti s pokrovčki, ki dobro tesnijo, da se marmelada ne pokvari.

Čeprav je ura že pozna si grem vseeno namazat kruh z marmelado (kakšen kozarček jo še imam), saj sem si s pisanjem posta naredila prave lušte.

Sladke Petke

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close