V najstniških letih sem bila nesrečna, ker nisem živela v mestu blizu trgovin, trgovskih središč in vsega dogajanja, ki je povezano z glavnimi mesti. Rodila in živela sem na hribu, kjer sta narava in mir naravnost božanska. Ni hrupa, ni mimoidočih, ni gužve, pes ne rabi biti v pesjaku, kot otrok sem lahko vsepovsod stikala in staršev ni skrbelo. Ko sedaj pomislim nazaj sem preživela res lepo in polno otroštvo, saj nisem visela pred računalnikom in televizorjem, ampak sem že takrat kuhala v kuhinji, ki smo si jo s sestričnami uredile na prostem. Tako, da me ta strast spremlja že od otroških let. 🙂
Moje mišljenje iz najstniških je sedaj preteklost, ekstremno rada se vračam v Haloze, obožujem čas, ko začnejo poganjati prve rožice in obožujem, ko na maminem vrtu zraste prva zelenjava. Namreč moja starša sta popolnoma samopriskrbna, doma imata vse od zelenjave do mesa, vina, ozimnice, domačih jajc, testenin.. Ni da ni. Tako, da ko ju obiščem se v Ljubljano vedno vrnem s polnimi vrečami domačih dobrot. V nedeljo sem se zato odločila, da pripravim sveže nabran regrat in domačega zajčka, zraven sva si privoščila še deci domačega vina iz naše kleti. Ob tej priložnosti moram vsekakor pohvaliti očeta, ker je njegovo vino letos prava poezija.

Priprava zajčka:
Zajčka že en dan prej vzamemo iz zamrzovalnika, pred peko sem ga dobro oprala ter obrisala s krpo. Začinila sem ga s soljo, poprom in mleto kumino. Iskreno s začimbami nisem želela pretiravati, saj je zajec domač in je že meso samo po sebi zelo okusno. Držala načela manj je več. Na koščke sem narezala 4 paradižnike, 2 papriki ter 3 manjše čebule. Ob rezanju zelenjave sem si zaželela, da bi bilo poletje, saj bi bila paprika in paradižnik domača. Na našem vrhu zraste tako okusen paradižnik, joj komaj čakam poletje.
Narezano zelenjavo sem dala v pekač ter ga pokapljala z olivnim oljem ter malo posolila. Na zelenjavo sem položila začinjenega zajčka. Pekla sem ga na 180 stopinjah dobro uro in petnajst minut, med pekom sem ga parkrat obrnila.
Bil je zelo okusen, zelenjavo, ki se je pekla zraven sem uporabila za prilogo.
Zraven sem pripravila še regrat z jajcem, skoraj ne poznam osebe, ki ne mara v pomladanskih dnevih regrata z mehko kuhanim jajcem. In to je bilo najino kosilce, ki je bilo zelo zdravo ter popolnoma domače, iz haloških hribov.

