Juha iz rdeče leče

Četudi prihajajo toplejši meseci, se krožnik odlične juhe vedno prileže. Zato z vami delim recept za juho iz rdeče leče. Leča je dober vir hranljivih snovi, mineralov in vitaminov ter ima zelo nizko kalorično vrednost, zato predlagam, da jo uvrstite na svoj jedilnik. 

Na mojem blogu najdete tudi recept za LEČIN BOLOGNESE  ali MINEŠTRO IZ CVETAČE IN LEČE.

Sestavine:

  • skodelica rdeče leče
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 korenček
  • 2 srednje velika krompirja
  • začimbe: sol, poper, mleti čili, muškatni orešček
  • zelenjavnja jušna osnova

Priprava juhe:

Lečo pol ure pred pripravo namočimo v vodo, da nekoliko nabrekne. Pred dodajanjem jo odcedimo in speremo pod tekočo vodo.

Česen in čebulo na drobno nasekljamo. Korenček in krompir narežemo na poljubne koščke. Juho bomo na koncu zmiksali s paličnim mešalnikom, zato ni potrebno rezati zelenjave na enako velike koščke.

V ponvi segrejemo olivno olje, na katerem najprej prepražimo čebulo in česen. Dodamo korenček in krompir ter pražimo par minut. V posodo stresemo lečo in začinimo s soljo, poprom in čilijem. Premešamo in zalijemo z zelenjavno jušno osnovo oz. vodo. Tekočine dodamo toliko, da bodo vse sestavine pokrite. Kuhamo na zmernem ognju dobrih 20-30 minut.

Juho zmiksamo s paličnim mešalnikom do gladkega, poskusimo in po potrebi dodatno začinimo. Postrežemo z jušnimi kroglicami ali krutoni ter ocvrto čebulo.

sladke-petke.si